Wad een tocht!

Vlieland – 17/5/2014 – de Phoca Waddentocht met Josephine en Harm. Dit jaar hadden wij een vriendinnenweekend georganiseerd naar Vlieland. Van 16 mei t/m 18 mei logeerden wij in een de Waard tent op camping ‘Stortemelk’.

Wad een tocht

Koningin van het wad!

Eén van de activiteiten van ons weekend was de ‘Phoca Waddentocht’ georganiseerd door het enthousiaste koppel Josephine en Harm. We hadden verwacht in een waadpak over het wad te lopen en hopelijk een paar zeehondjes te zien, maar het was veel meer dan dat.

We werden hartelijk ontvangen op de Phoca, een mooie, gezellige boot met tal van mogelijkheden. We begonnen de middag met een voorstelronde onder het genot van thee en koekjes. Heel veel gezellige mensen waren aan boord en de sfeer was direct goed. De leeftijden waren variërend, dus dat zorgde voor een goede groep!

Harm voer vakkundig de haven uit, op weg naar het wad. Onderweg zagen we veel vogels, legde Harm voor wie het wilde horen uit over zijn leven, zijn werk, zijn boot en zijn verhalen. Heel interessant en zijn ogen glunderden als hij over het garnalenvissen en de Phoca vertelde. Onze vriendin Karina mocht de boot zelfs besturen, een hele gave ervaring en het ging haar goed af! Elke vogel of ander interessants wat voorbij kwam werd gesignaleerd door Harm en hij wees ons er op, zelfs als we voorop op de boot in de zon zaten.

Ondertussen nam Josephine onze schoenmaten op en legde zij uit dat we straks een waadpak aan moesten. Ook vertelde ze wanneer we in actie moesten komen voor een laatste plaspauze. Ze had alles prima onder controle!

Wad een tocht - Yoga

de Egyptische zonnegroet

In Harms gloednieuwe rubberboot mochten we te water, Harm was als een kind zo blij en trots met zijn nieuwe materiaal. Hij voer ons naar het wad, waar we met alle visnetten, emmers o.a. een pierhark het wad op liepen. Op naar de zee om garnalen te vissen en richting de zeehonden te lopen! Terwijl we wachtten op de rest, leerde Wytske, die ook Yoga op Vlieland organiseert, ons de Egyptische zonnegroet. Een legendarisch momentje.

Aangekomen op het wad leken de zeehonden heel ver weg, maar Harm had daar een trucje voor. Hij maakte ‘zeehond geluiden’ en.. warempel! Alle zeehondjes kwam direct dichterbij. Dit was een magisch moment, een echte Vlielander zal dit waarschijnlijk vaker hebben meegemaakt maar van zo dichtbij met zulke vakkundige mensen om me heen te midden van de natuur; wij konden ons geluk niet op. Heel veel garnalen werden er gevangen, kleine, grote, maar ook veel krabben, heremietkreeftjes en zelfs een klein inktvisje. Josephine legde uit welke garnalen groot genoeg waren om met ons mee te mogen, de rest werd terug gegooid. Josephine leerde Marjan hoe ze scheermesjes moest vangen; een nieuwe hobby werd geboren!

Wad een tocht - garnalen

Heerlijke garnalen

Op de terugweg had Harm nog een hulpje nodig om met de boot en spullen over het lage water terug te varen. Dit moest de lichtste van het gezelschap zijn, dus Rianne werd uitgekozen als knecht. We lieten haar alleen achter op het wad en ze voelde zich de Koningin van het wad! Heel stoer en beheerst haalde Harm haar op en nam haar en alle spullen mee om ons vervolgens naar de boot te brengen. Op de boot aangekomen werden alle garnalen en scheermesjes door Josephine klaargemaakt en was het smullen!

De Phoca waddentocht was een memorabele ervaring en een onmisbare activiteit als je op Vlieland bent. Josephine en Harm zijn héle aardige, enthousiaste en vakkundige mensen en je zult geen spijt krijgen van een middagje Phoca.

Een heuse aanrader dus!!!!

Groetjes, Karina, Rianne en Marjan

Comments are closed.